Een persmoment in “Manners”

Ondernemer David Jacobs over zijn dagelijkseroutines:
“Het hoeft niet altijd serieus te zijn”

De stille ambitie van heel wat starters is ooit baas worden. Maar wat doet een baas de hele dag? Manners vraagt het hen op de man af. Deze week: David Jacobs. 

David Jacobs richtte in 2010 reclamebureau Publiplus op, ondertussen telt zijn team vijf mensen. Hij probeert zijn werkweek binnen de vijftig uren te houden, al zijn dat er in realiteit vaak veel meer. “Het is maar wat je bedoelt met werken natuurlijk.”

Ochtend

Ik sta elke dag om zeven uur op, ook in het weekend. Voor schooltijd staat altijd alles in teken van de kinderen (Noah 9 & Lara 4), we ontbijten samen en wachten op de bus. Uit die momenten haal ik zo veel energie, hun jeugdig enthousiasme is een zaligheid.

Wanneer de kinderen naar school zijn kijk ik oppervlakkig mijn mails na met een goeie tas koffie en het tv-nieuws op de achtergrond. Tussen acht en halfnegen begin ik echt te werken, da’s niet heel vroeg, maar ik ben eerder een avondmens. Een werkdag begint altijd met het doornemen van de dag- en weekplanning met de projectmanager. Vervolgens ga ik voor een tweede keer door mijn mailbox, ditmaal beantwoord ik mailtjes en is er ruimte om dringende zaken meteen op te lossen.

Voormiddagen zijn voorbehouden voor meetings met klanten of leveranciers. Ook telefoongesprekken nemen hier veel tijd in beslag: service is voor mij heel belangrijk en daar hoort bereikbaarheid nu eenmaal bij.

Middag

Door de vele afspraken en meetings varieert mijn lunchpauze sterk qua plaats en tijd, maar ik probeer wel te letten op wat ik eet, zodat ik geen energie-dip krijg.

Na de middag check ik met sales en projectmanager de nieuwe en lopende projecten en geef ik feedback. Zo ben ik steeds op de hoogte van alle lopende zaken, iets wat klanten enorm weten te appreciëren.

De hele dag geconcentreerd blijven gaat beter met een lach, het hoeft niet altijd serieus te zijn. Je moet als team niet in uren denken, maar in opdrachten, die je samen tot een goed einde brengt. Daarom lassen we soms een extra pauze in om te herbronnen.

Avond

Geen enkele avond is hetzelfde. Wanneer ik op kantoor ben stop ik meestal tussen zes en zeven uur met werken, om samen met mijn gezin te kunnen eten. Ik ben gelukkig snel thuis, want het kantoor is pal aan ons huis. Als ik buitenshuis ben wordt het vaak veel later, daarom probeer ik de momenten waarop ik thuis ben te koesteren en echt aanwezig te zijn voor de kinderen.

Als zelfstandige heb ik veel afspraken na de werkuren: verplichtingen met klanten, netwerkevents, die zaken. Mijn vrouw runt haar eigen schoonheidssalon. Onze agenda’s combineren is een puzzel, die gelukkig net iets gemakkelijker wordt door digitale tools. Sinds een tijdje las ik wekelijks tijd in om te sporten, met een personal trainer. Dat krijgt een vast moment in mijn agenda, zodat ik er niet onderuit kan: je hebt immers altijd nog iets anders te doen en het komt nooit goed uit.

Na 20 uur klap ik meestal mijn laptop terug open. Dit zijn zeer productieve uren, gewoon even ongestoord werken en rustig alles verwerken. Dit is ook het moment om artikels en boeken te lezen, zo blijf ik altijd bijleren over mijn branche.

Rond 22:30 uur sluit ik mijn dag af met Netflix en een goed glas wijn, om een uur later in bed te kruipen. Idealiter wordt het niet later, zodat ik de volgende ochtend fris aan een nieuwe dag kan beginnen.

TOP